Földgáz

A szabadpiaci gázkereskedelemről

A szabadpiaci gázkereskedelem fordulópontját jelentette 2009. július 1-je, amikor megtörtént a piac teljes liberalizációja, megszűnt a közüzemi szolgáltatás és létrejött az úgynevezett egyetemes szolgáltatás és a szabad versenyes gázpiac. Ettől az időponttól kezdve meghatározott felhasználói körök kizárólag versenypiaci kereskedőktől vásárolhatnak földgázt.

A liberalizációs folyamat eredményeként kialakuló földgázpiaci verseny számos előnyt biztosít a felhasználók számára. Amellett, hogy lehetőség nyílik a korábbinál jobb árat elérni, többféle termékhez és jobb minőségű szolgáltatáshoz is hozzáférhetnek a felhasználók az ország teljes területén. Ennek a folyamatnak a megalapozására és ösztönzésére jött létre 2008-ban az új gáztörvény (2008.évi LX. Tv.) és a kapcsolódó, részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet.

A piaci átalakulás több lépcsőben, fokozatosan történt a piac megfelelő felkészülésének biztosítása érdekében. Első körben 2009. július 1-jével a 100 m3/h lekötött kapacitást meghaladó felhasználóknak volt kötelező szabadpiaci kereskedőktől beszerezni a fogyasztásuk ellátásához szükséges földgázt. 2010. július 1-jétől ez a szabályozás a 20-100 m3/h óra közötti lekötéssel rendelkező felhasználókra is kiterjesztésre került. Ezáltal ez a felhasználói kör sem jogosult tovább a közüzemi ellátást felváltó egyetemes szolgáltatás igénybe vételére.

A versenypiaci ellátás szabályai, a verseny ösztönzése érdekében, kevésbé szigorúak. Így például a jogalkotók ezen fogyasztói szegmenseknél nem írják elő a szolgáltatók ellátási kötelezettségét, ha a Fogyasztó esetleg elmulasztotta megkötni a versenypiaci ellátását biztosító szerződését. Ezáltal javasolt fokozottan figyelni a határidők betartására és a Felhasználó számára legmegfelelőbb ellátást biztosító Kereskedő megtalálására.

Kapcsolódó kérdéseikre szívesen válaszolunk. A foldgaz@mvmp.hu címen várjuk megkeresésüket.